Trompe een eerste samenvatting?

Trompe, Ragged Chute
Figuur 1: Technische weergave van Charles Taylor Ragged Chute

Het is nu weer een hele tijd later en ik heb veel gelezen. Onderaan een overzicht van de bronnen die ik heb geraadpleegd. Wat word er een hoop gezegd en wat is het slecht verifieerbaar. Dit is jammer want dit is wel dergelijk een serieus te nemen methode om luchtdruk te genereren. 

Als eerste, zelf een Trompe bouwen die genoeg luchtdruk produceert om echt veel mee te doen, lijkt lastig. Maar we laten ons niet te snel uit het veld slaan en zullen kijken wat je als particulier en bedrijf nou wel kan met deze techniek.

Kan het als particulier? 

Een voorbeeld van een man die zelf aan de slag gegaan is om Pulser pomp te bouwen en daarbij zijn leven op het spel heeft gezet is Brian White. Een Pulser pomp werkt als een Trompe. Door een 2.5 meter diep gat te graven in zijn landgoed naast de beek die er liep heeft hij het voor elkaar gekregen om zonder mechanische delen water omhoog te pompen. Het kan dus, als je je leven op het spel zet. 

Maar goed is het mogelijk om zonder je leven op het spel te zetten een Trompe te bouwen die genoeg energie opleverd waar je wat aan hebt?

Hiervoor moeten we eerst bepalen wat nodig is voor het bouwen van een Trompe en daarna wat het ons opleverd.

Wat heb je nodig om een Trompe te bouwen.

Voor het bouwen van een Trompe heb je als eerste een constante stroom water nodig die genoeg volume heeft. Het tweede dat je nodig hebt is hoogte verschil tussen de water invoer en uitvoer (Figuur 1: Operating head). Een deerde benodigdheid is een druk kamer (Figuur 1: Separation Gallery) waarin het water oppervlakte lager ligt dan de uitstroom van water. Natuurlijk heeft deze druk kamer een water ingang (Figuur 1: Downcomer Shaft) nodigen een water uitgang (Figuur 1: Riser Shaft) . Ook een buis (Figuur 1: Blast Pipe) om de druk door af te voeren want deze willen we immers gebruiken en als laatste een buis (Figuur 1: Relief Blow-off) waar druk door ontsnapt als de druk in de drukkamer te groot wordt. 

De getoonde tekening boven is het ontwerp van de bekendste Trompe, de 100 meter diepe Ragged Chute. Niet echt haalbaar in de meeste gevallen. Een Trompe kan echter op vele manieren worden gebouwd en ook veel kleiner. Hier een paar ideeën:



Modern ontwerp voor een Trompe/HAC




Volume en hoogte verschil

Dit is waar de uitdaging voor de meeste mensen die een Trompe willen hebben in ligt. Op dit vlak is er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws... Je kunt al met een kleine hoeveelheid water grote druk op bouwen. Het slechte nieuws, de hoogte van die druk word enkel en alleen bepaald door de verticale afstand tussen het wateroppervlak in de drukkamer en het wateroppervlak bij de uitvoer. 

Voor de eerder genoemde Pulser pomp heeft meneer White een gat van 2.5 meter diep gegraven (levensgevaarlijk zonder kennis van zaken). Ook stroomt er een beek in die 260 liter water per minuut levert. Het verval (operating head) is een halve meter. Dit zijn dingen die niet iedereen heeft. White heeft nog drie Pulser pompen aangelegd op het zelfde landgoed

Deze pomp heeft 15 jaar gedraaid en met na installatie nagenoeg geen onderhoud, pompte hij 4 liter water per minute 3.6 meter omhoog. Dat is niet slecht voor een gat van 2.5 meter diep. Dit is nog steeds 1.5 liter als hij het 5 meter omhoog pompt. 

Of dit het meest efficiënte ontwerp is kun je nog vraag tekens bij zetten. Charles Taylor zijn ontwerp schijn met een kleine fout achter de komma nagebouwd te zijn en meteen beduidend minder goed te hebben gewerkt, slechts 9% efficiënt. Maar claims over de efficiëntie van Ragged Chute gaan van 83% tot 62% en dat is echt ongelooflijk veel druk waar die altijd tot je beschikking staat en waar je niks voor hoeft te doen. 

Op deze cijfers ga ik in de komende posts verder in, eerst duik ik in de artikelen die tot mijn beschikking staan om te kijken hoe je het zelf allemaal kan nagaan en wat er allemaal belangrijk is voor iemand die graag een Trompe wil en wat hij allemaal zelf kan bereiken en hoe.

Voor mensen die zelf op onderzoek uit willen hier onder een lijst van interessante informatie die ik tot nu toe heb gevonden (alles in het Engels):


Demonstratie van een mini Trompe door D Millar (begint na 0:54 sec, na het kijkje achter de schermen bij hun grote Trompe).
Precentatie over het gebruiken van een Trompe om water "schoner" te maken

Iemand die zelf een Trompe bouwt met PVC pijpen.


Het verhaal van de iconische Ragged Chute HAC.


Laat iemand zien die je rondleid bij de HAC/Trompe bij Ragged Chute in Cobalt Canada de bekentste van Charles Taylor

Het verval van Ragged Chutte in beeld gebracht met een drone.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Groene energie dankzij een Trompe, waarom praat niemand er over?