Groene energie dankzij een Trompe, waarom praat niemand er over?

Een Trompe... het concept spookt nu al een week door mijn hoofd. Duurzame energie opwekken zonder bewegende delen of enige hightech middelen. Klinkt bijna te goed om waar te zijn. Maar het kan!

Vorige week heb ik een cursusPermacultuur aangeschaft op het opleidingsplatform Udemy. Geweldige cursus door de Bill Mollison de persoon, die volgens eigen zeggen de term Permacultuur heeft bedacht. Hij schuwt geen controverse in zijn cursus en lijkt een ideale voedingsbodem voor complottheorie, maar al in de tweede les legt hij het concept van een Trompe uit (onder deze paragraaf zie je deze uitleg). Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, energie zonder bewegende delen. De enige catch.... tussen neus en lippen door meld hij dat je een paar “miners” (mijnbouwers niet te verwarren met Cryptominers) nodig hebt om het systeem te bouwen.




Na het kijken van dit filmpje heb ik YouTube rond gezocht over wat ik hier over dit concept kon vinden en het blijkt echt waar te zijn. Als jij waterbubbels mengt met vallend water zeggen ze dat je tussen de 0.95 tot 1.4 bar (14 tot 20 PSI) extra druk genereren voor een val van 10 meter. Een aantal youtubers laten kleine proof of concepts zien die ze gebouwd hebben, maar er zijn grote versies van die daadwerkelijk draaien met groot succes.



De bekendste is Charels Tailor's Trompe vlakbij Cobalt in Canada in Ragged Chute, die een continue geiser aan water uitspoot door de druk, die tot 60 jaar na constructie nog steeds werd opgebouwd in het immense ondergrondse reservoir. Waarom gebruikt niemand deze geweldige vorm van energie opwekking en wat is er nodig om dit op schaal in te zetten in een land als Nederland? Ik ben erg benieuwt en ga het proberen uit te vinden.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Trompe een eerste samenvatting?